تهران، بلوار کشاورز، جنب بیمارستان ساسان، کوچه رویان، ساختمان پزشکان، پلاک 75

شنبه تا چهارشنبه 20:00 -17:00

۵ دقیقه

5 / 5. 1

اورتریت

هر آنچه باید درباره اورتریت یا تورم مجرای ادراری بدانید!

آنچه می خوانید...

مجرای ادراری همانطور که از نامش پیداشت در واقع لوله ای باریک برای تخلیه ادرار از مثانه به بیرون است. گاهی این مجرای ادراری دچار التهاب و تورم شده که درد شدیدی را به همراه دارد، اورتریت نام دارد. مشکلات ادراری و التهابات این ناحیه معمولا در اثر باکتری ها و ویرئس ها به وجود می‌آِید. این عارضه در افراد با یکدیگر متفاوت است بنابراین ممکن است علائم متعددی را هر فرد تجربه کند. با ما در ادامه همراه باشید تا علاوه بر توضیحات درباره تورمات مجرای ادراری به علائم و درمان آن بپردازیم.

عفونت و التهاب ادراری

اورتریت چیست؟

التهاب مجرای ادراری که موجب اختلال در تخلیه ادرار به بیرون از مثانه می‌شود، اورتریت می‌گویند. گاهی علاوه بر باکتری و یا ویروس ها، یک عامل تحریک کننده شیمیایی موجب بروز این عارضه شود. التهابات در مجرای ادراری، اغلب در کل دستگاه ادراری فرد اختلال و مشکلاتی ایجاد می‌کند که با درد نیز همراه است.

التهاب مجاری ادراری

علائم اورتریت

بیماری التهابات مجاری ادراری در بانوان و هم آقایان نیز مشاهده می‌شود اما علائم در این افراد با جنسیت های مختلف، متفاوت است. حتی گاهی بعضی افراد هیچ علامتی از خود نشان نداده که البته این درصد بسیار نادر است. در ادامه برخی از علائم را برای خانم ها و آقایان نام می‌بریم:

علائم اورتریت در بانوانعلائم اورتریت در آقایان
رابطه جنسی همراه با درد شدیدخارش و حساسیت در آلت تناسلی
ترشحات غیرطبیعی از واژنترشحات غیر معمول الت تناسلی
درد در ناحیه شکم و لگنمشاهده خون در ادرار یا منی
دل درد ناگهانیسوزش ادرار شدید
تکرر ادرارالتهاب بین ران ها

علت های بروز اورتریت

یکی از مهمترین علت های شیوع بیماری اورتریت دچه دزر بانوان و چه در آقایان، ورود و حمله باکتری ها به مجرای ادراری می‌باشد. حال طبق تحقیقات اخیر اطلاعاتی بدست آمده که شاید این التهابات مجاری ادراری از عفونت های مقاربتی منشا گیرد. ویروس هایی که در نمایان شدن اینن عارضه نقش دارند، ویروس تبخال و سیتومگالوویروس است. اختلالاتی نظیر آدنوویروس، تریکوموناس واژینالیس، سندروم ریتیر، اورهپلاسما و … ازدیگر علل ابتلا به اورتریت هستند. ترکیبات شیمیایی موجود در ژل های ضد بارداری، صابون و برخی کرم ها نیز ممکن است منجر به ایجاد اورتریت کنند. در آقایان، التهابات در مجاری ادراری بیشتر به دلیل سایش و اصطکاک هنگام برقراری رابطه جنسی و … ایجاد می‌شود.

عوامل موثر در افزایش خطر ابتلا به اورتریت

بسیاری از عوامل خطر ابتلا به اورتریت را افزایش داده و در پیدایش آن، موثرتر هستند. برخی از افراد تصور دارند اینگونه عفونت ها فقط از طریق رابطه جنسی به وجود می‌آید اما این کاملا اشتباه است و حتی التهابات نوع غیر گونوکوکی از طریق رابطه جنسی دهانی نیز میسر است.

افرادی که دارای سابقه های مقاربتی متعدد هستند یا از تعداد شریک جنسی بیشتری برخوردار هستند.

خانم ها و آقایانی که دارای رفتار های جنسی پرخطر می‌باشند.

پیشگیری از ابتلا به اورتریت

موارد مراقبتی وجود دارد که می‌تواند از ابتلا به اورتریت جلوگیری کند، مانند:

از فعالیت های جنسی محافظت نشده با شریک های جنسی متعدد خودداری نمایید.

از موارد شیمیایی بهداشتی به طور مداوم برای بهداشت و شست و شو استفاده نکنید.

موارد بهداشتی ناحیه تناسلی را رعایت فرمایید.

التهاب مجاری ادراری

تشخیص بیماری اورتریت

تشخیص این بیماری در آقایان با بررسی ترشحات غیر عادی، درد در ناحیه بیضه و آلت تناسلی صورت می‌گیرد. شاید متخصص اورولوژی و مجاری ادراری ناچار شود تا کیسه های ادراری را از یکدیگر باز کند. اما در بانوان، بیشتر نواحی شکم و لگن را مورد بررسی قرار می‌دهند و ترشحات ادراری اعم از طبیعی و غیر طبیعی را ارزیابی می‌کند. گاهی در معاینات بانوان از روش سیستوسکوپی استفاده می‌شود که لوله دوربین دار را در انتهای مثانه وارد می‌کنند.

  • آزمایش کامل خون یا سی بی سی
  • آزمایش سوزاک و کلامیدیا
  • سونوگرافی لگن
  • آزمایش پروتئین
  • آزمایش ادرار

درمان التهابات مجاری ادراری

ابتدا برای درمان از روش درمان دارویی استفاده می‌کنند تا میزان التهابات و عفونت ها را با روش بی تهاجم دارو برطرف کنند. اما در واقع انتخاب روش درمان تورم مجرای ادرار به علت ایجاد بیماری بستگی دارد. برای مثال برای اورتریت که عامل باکتریایی دارد، از آنتی بیوتیک اریترومایسین،داکسی سایلین، مترونیدازول و …. استفاده می‌شود. حال این نکته بسیار مهم است که این آنتی بیوتیک های ذکر شده ذدر ارتباط با عامل کلامیدیا تاثرگذار و نتیجه بخش است اما در سایر انواع اورتریت ها نتیجه ای حاصل نمی‌کند. به همین دلیل توصیه می‌شود که برای درمان التهابات در مجاری ادرار خود، به طور خودسرانه دارو و آنتی بیوتیک مصرف نکنید و ابتدا برای تشخیص نوع عفونت خود به بهترین متخصص اورولوژی و مجاری ادراری مراجعه نمایید. پزشک متخصص اغلب برای کاهش درد شما داروی مسکن ناپروکسن تجویز خواهد کرد. برای برطرف سازی و کاهش درد این نوع عفونت های ناحیه تناسلی از ژلوفن به هیچ عنوان استفاده نکنید.

دارو های طبیعی کاهش التهاب مجرای ادراری

اغلب درمان های سنتی و خانگی برای برطرف سازی این نوع بیماری ها تاثیر خاصی نمی‌گذارد اما قابل توجه است که شما باید حین مصرف دارو های آنتی بیوتیک برای کاهش التهاب و تورمات، از داروهای طبیعی و خوراکی رقیق کننده خون نییز استفاده کنید. مآب انار می‌تواند به گرفتن نتیجه مثبت از درمان دارویی پزشک موثر واقع شود.

عوارض ناشی از اورتریت

عفونت های مثانه در خانم ها و عفونت بیضه در آقایان نیز از جمله عوارض این بیماری هستند. در پس این بیماری خطر ابتلا به عفونت و بیماری التهابی لگن نیز افزایش پیدا می‌کند. این بیماری را حتی با احساس اینکه بدون رفتن به پزشک، در حال بهتر شدن است، نادیده نگیرید زیرا با گذشت زمان و عدم برطرف شدن، پیشرفت بسیار داشته و عفونت های پیشرفته تری برای مجاری ادرار، ناحیه تناسلی و لگنی ایجاد خواهد کرد.

دکتر حق شناس

دکتر خسرو حق شناس

جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری مثانه، پروستات، ناباروری و اختلالات جنسی فلوشیپ فوق تخصصی اندویورولوژی و لاپاراسکوپی از آمریکا عضو هیئت علمی دانشگاه عضو انجمن اورولوژی اروپا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *