تهران، بلوار کشاورز، جنب بیمارستان ساسان، کوچه رویان، ساختمان پزشکان، پلاک 75

شنبه تا چهارشنبه 20:00 -17:00

۵ دقیقه

5 / 5. 1

دکتر حق شناس

همه چیز در مورد هیدروسل (ورم بیضه)

آنچه می خوانید...

هیدروسل تجمع مایعات در کیسه بیضه است که امکان دارد در یک یا هر دو طرف کیسه بیضه ایجاد شود و معمولاً خیلی آرام تشکیل می‌شود. هیدروسل مشکلی شایع میان نوزادان تازه به دنیا آمده می‌باشد اما می‌تواند در کودکان و بزرگسالان نیز رخ بدهد.

انواع هیدروسل

هیدروسل ها به دو دسته تقسیم می‌شوند.


هیدروسل ساده


هیدروسل ساده در هر سنی می‌تواند ایجاد شود، اندازه‌ی این نوع از هیدروسل بزرگ یا کوچک نمی‌شود.

هیدروسل ارتباطی


هیدروسل ارتباطی در هر سنی می‌تواند ایجاد شود اما در میان نوزادان و کودکان بیشتر شایع است. این نوع از هیدروسل ممکن است بزرگ‌تر یا کوچک‌تر شود، تغییر اندازه در هیدروسل ارتباطی به دلیل جریان مایع از طریق لوله از سمت شکم به کیسه بیضه اتفاق می‌افتد، این اختلال زمانی ایجاد می‌شود که لوله به درستی بسته نمی‌شود. زمانی که فرد فعالیت دارد ممکن است هیدروسل بزرگتر شود و زمانی که در حال استراحت هستید ممکن است کوچکتر شود. هیدروسل ممکن است همراه با فتق اتفاق بیفتد (فتق زمانی به وجود می‌آید که بخشی از روده از طریق حفره‌ای در پوشش عبور کند).

ورم بیضه

هیدروسل در کودکان

هیدروسل در نوزادان بسیار شایع می‌باشد. هنگام رشد نوزاد در رحم، بیضه‌ها از شکم به سمت کیسه بیضه حرکت می‌کند، اگر مجرایی که بیضه‌ها از آن به سمت کیسه بیضه عبور کرده‌اند به طور کامل بسته نشود می تواند منجر به هیدروسل شود. این هیدورسل گاهی با فتق همراه می‌شود و در کودکان نارس احتمال ایجاد هیدروسل بیشتر می‌باشد. در کودکان بزرگتر هیدروسل به علت آسیب یا پیچ‌خوردگی بیضه می‌تواند ایجاد شود که باید حتما آن ها را پیش بهترین دکتر اورولوژی برد.

هیدروسل در بزگسالان

هیدروسل در بزرگسالاتن معمولاً به علت جراحی در کشاله ران یا یک آسیب فیزیکی ایجاد می‌شود. گاهی اوقات می‌تواند به علت التهاب یا عفونت بیضه‌ها به وجود بیاید. هیدورسل در موارد نادری ممکن است همراه با سرطان بیضه در مردان با سن بالاتر اتفاق بیفتد.

عوامل ایجاد هیدروسل

به وجود آمدن هیدروسل معمولاً دلیل خاصی ندارد، گاهی اوقات آسیب به کیسه بیضه ممکن است باعث ایجاد هیدروسل شود، این آسیب ممکن است به علت ضربه‌ای به کیسه بیضه در هنگام فعالیت‌های ورزشی یا به علت تصادف با ماشین اتفاق بیفتد، هیدروسل می تواند پس از جراحی یا عفونت در کیسه بیضه نیز ایجاد شود.

علائم و نشانه‌های هیدروسل

کیسه بیضه بدون درد و متورم شایعترین علامت هیدروسل می‌باشد. گاهی نیز ممکن است احساس درد و سنگینی در کیسه بیضه داشته باشید که به علت تورم اتفاق می‌افتد.

نحوه تشخیص بیماری هیدروسل

با شرح حالی که درباره‌ی بیضه متورم و یا آسیب هایی که به کیسه بیضه وارد شده است، پزشک طی معاینه فیزیکی، فشار آرامی به کیسه بیضه وارد می کند تا بررسی کند که آیا هیدروسل در اثر فشار وارد شده منقبض می‌شود یا خیر. بعد از معاینه فیزیکی ممکن است آزمایش‌هایی نیز تجویز شد که شامل این موارد می‌باشد:

1. ترانس ایلومینیشن: در این روش با تاباندن نور درخشانی به کیسه بیضه، می‌توان مایع داخل کیسه بیضه را مشاهده کرد، با کمک این روش می توان مشکلات دیگر که همراه هیدروسل وجود دارد مانند فتق را نیز شناسایی کرد.

2. سونوگرافی: با کمک امواج صوتی می‌توان تصاویری از کیسه بیضه تهیه نمود، سونوگرافی در تائید هیدروسل و هرگونه مشکل دیگری که ممکن است وجود داشته باشد کمک کننده است.

درمان هیدروسل

هیدروسل معمولاً بدون اینکه احتیاج به درمان خاصی داشته باشد به مرور زمان از بین می‌رود، هیدروسل در نوزادان تا 2 سالگی برطرف خواهد شد اما اگر از بین نرود یا اینکه بزرگتر شود باید از طریق جراحی خارج شود.

اگر هیدروسل بر اثر عفونت ایجاد شده باشد، جهت از بین بردن عفونت و برطرف شدن هیدروسل دارو تجویز می‌شود.

حمایت از کیسه بیضه: گاهی اوقات جهت کاهش تورم ممکن است پزشک به شما پیشنهاد دهد برای مدتی یک ساپورت پارچه‌ای بپوشید.

هیدروسلکتومی: هیدروسلکتومی روشی جراحی جهت برداشتن هیدروسل می‌باشد. در هیدروسل ساده  با ایجاد یک برش کوچک در کیسه بیضه یا کشاله ران مایع داخل کیسه بیضه خارج می‌شود. در هیدروسل ارتباطی از چند بخیه برای بستن لوله استفاده می‌شود تا جریان مایع از سمت شکم به سمت کیسه بیضه متوقف شود.

آسپیراسیون سوزنی: یک سوزن از طریق کیسه بیضه وارد هیدروسل می‌شود و مایع جمع شده از طریق این سوزن خارج می‌شود.

عوارض ناشی از هیدروسل

گاهی اوقات هیدروسل از بین نمی‌رود، ممکن است بزرگتر شود، درد و احساس سنگینی ایجاد کند، اگر هیدروسل ارتباطی داشته باشید ممکن است همراه آن فتق نیز داشته باشید و فتق در صورتی که درمان نشود باعث درد و آسیب به اندام‌های شما می‌شود. بعد از جراحی ممکن است دچار عفونت شوید یا اینکه مشکلات ناباروری مردانه داشته باشید. جراحی برداشتن هیدروسل ممکن است باعث ایجاد هیدروسل ساده‌ی دیگری شود. پس از جراحی یا آسپیراسیون ممکن است هیدورسل عود کند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

  • تورم در کیسه بیضه
  • اگر تورم از بین نرفت و بزرگتر شد.
  • زمانی که ضربه‌ای به کیسه بیضه وارد شد و باعث ایجاد تورم، درد و ناراحتی برای شما شد، هرچه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید.
دکتر حق شناس

دکتر خسرو حق شناس

جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری مثانه، پروستات، ناباروری و اختلالات جنسی فلوشیپ فوق تخصصی اندویورولوژی و لاپاراسکوپی از آمریکا عضو هیئت علمی دانشگاه عضو انجمن اورولوژی اروپا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *