تهران، بلوار کشاورز، جنب بیمارستان ساسان، کوچه رویان، ساختمان پزشکان، پلاک 75

شنبه تا چهارشنبه 20:00 -17:00

۴ دقیقه

0 / 5. 0

سوزش ادرار و روش های درمانی

سوزش هنگام ادرار

آنچه می خوانید...

سوزش ادرار یکی از احساسات ناخوشایند برای هر فردی است. این سوزش و درد می تواند در اطراف ناحیه تناسلی احساس شود. از مهم ترین علل این امر، عفونت مجاری ادراری است. در این مقاله به علل سوزش ادرار و روش های درمانی آن به صورت کامل خواهیم پرداخت.

سوزش ادرار

علل سوزش ادرار

سوزش ادرار می تواند ناشی از عفونت ادراری، عفونت قارچی واژن و یا عفونت مثانه در خانم ها و شامل عفونت پروستات و بزرگ شدن پروستات در آقایان باشد. از دلایل سوزش ادرار می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • عفونت با میکروب کلامیدیا
  • عفونت با میکروب تریکومونا
  • سنگ مثانه
  • سنگ انتهای لوله حالب

این عوامل می تواند سبب عفونت ناحیه واژن و ناحیه تناسلی در آقایان شود. که همین عفونت ها می تواند سبب سوزش ادرار شود. از دیگر عواملی که می توانند سبب سوزش ادرار شوند، به شرح زیر است :

در بعضی از خانم ها مصرف مواد شوینده همچون صابون ها و یا شامپوهای بدن های معطر می تواند سبب تحریک  پوستی ناحیه تناسلی و مجرای خروجی ادرار شود. همین امر سبب سوزش ادرار می شود. علاوه بر این خشکی واژن در دوران یائسگی نیز در بروز سوزش ادرار در خانم هاغ بی تاثیر نیست.

روش های تشخیصی سوزش ادرار

جهت تشخیص اینکه سوز ش ادرار ناشی از چیست، پزشک روش های زیر را پیشنهاد می دهد.

بررسی های اولیه

ابتدا با مراجعه به بهترین پزشک متخصص اورولوژی، پزشک شرح حال کامل از پزشک گرفته و معاینه کامل انجام می دهد. آزمایش ادرار از رایج ترین آزمایش های تشخیصی جهت تشخیص عفونت و سوزش ادراری است که با آن می توان نوع میکروب و آنتی بیوتیکی که در درمان موثر است را مشخص نمود.

تشخیص سوزش ادرار

در صورت عدم مشاهده هیچ نوع عفونتی در آزمایش ادرار، باید بررسی های تکمیلی را انجام داد. پاپ اسمیر در خانم ها می تواند وجود احتمال میکروب ها را مشخص نماید. در آقایان نیز با بررسی ترشحات مجرای ادرار می توان نوع میکروب ها را مشخص نمود.

همچنین در صورتی که فرد رابطه جنسی محافظت شده نداشته باشد، پزشک انواع تست های لازم جهت بررسی عفونت هایی که ممکن است از راه رابطه جنسی منتقل شود، را تجویز می نماید.

سیتولوژی ادراری آزمایشی است جهت بررسی علل سوزش ادرار به خصوص برای افرادی که به صورت طولانی مدت به سوزش ادرار همراه با خون دچار بوده اند، مناسب است. در این تست، به بررسی سلول های سرطانی در ادرار پرداخته می شود.

بررسی های تکمیلی

در صورتی که پزشک، سلول های سرطانی را در تست سیتولوژی ادرار مشاهده نمود، در مرحله بعد باید سیستوسکوپی صورت گیرد که به وسیله ان می توان یا مثانه را با آندوسکوپ مشاهده نمود. در صورت نیاز نمونه برداری ازبافت مثانه است  که باید توسط متخصص ارولوژی انجام پذیرد.

ابتدا سونوگرافی از دستگاه ادراری که شامل کلیه ها، مثانه، حالب و پروستات است باید صورت گیرد تا به لحاظ سنگ کلیه، سرطان مثانه و یا سرطان پروستات بررسی شود که در صورت مشاهده، سوزش ادرار به همین دلیل است. در صورت نیاز، باید بررسی های تکمیلی همچون سی تی اسکن انجام شودف به خصوص اگر خون در ادرار مشاهده شود.

در صورتی که فرد به سوزش ادرار مبتلا شده باشد، علائمی همچون باریک شدن جریان ادرار و قطع شدن آن، و یا همچنین حس تخلیه ناقص ادرار را مشاهده کرد.

ارزیابی یورودینامیک یا همان نوار مثانه از دیگر روش های تکمیلی جهت تشخیص سوزش ادرار است.

روش های درمانی سوزش ادرار

درمان سوزش ادرار با توجه به علت این بیماری می تواند متفاوت باشد. این پزشک متخصص است که می تواند بهترین روش درمانی را برگزیند. ابتدا با هر یک از روش های تشخیصی باید علت بیماری مشخص شده و سپس روش درمانی مناسب در نظر گرفته شود.

در صورتی که سوزش ادرار به دلیل عفونت ادراری باشد، آنتی بیوتیک ها در اولین قدم، بهترین روش درمانی برای آن هاست. خانم های زیر 40 سال معمولا دچار عفونت ادراری می شوند که می توان آن را به وسیله آنتی بیوتیک ها و پوشش کافی جهت میکروب های دستگاه ادراری برطرف نمود.

در صورتی که سوزش ادرار به دلیل سنگ مثانه و یا حالب باشد، با توجه به محل قرار گیری سنگ و اندازه آن، دارو درمانی و یا سنگ شکنی توسط متخصص اورولوژی صورت می گیرد.

در صورتی که علت سوزش ادرار، عفونت مثانه باشد، بهترین راه حل در اولین قدم، مصرف مایعات و میوه جات فراوان است.

رعیت بهداشت از جمله روش هایی که است که مانع از بروز هر نوع مشکلی در دستگاه مجاری ادراری از جمله سوزش ادرار است. شست و شوی ناحیه تناسلی باید همیشه از جلو به عقب انجام شود تا از انتاشار میکروب هایی در اطراف مقعد هستند، پیشگیری نمایند.

عدم نگهداری ادرار به مدت طولانی و ادرار کردن منظم در کاهش بروز عفونت ادراری و سوزش ادرار نقش مهمی دارند. .

دکتر حق شناس

دکتر خسرو حق شناس

جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری مثانه، پروستات، ناباروری و اختلالات جنسی فلوشیپ فوق تخصصی اندویورولوژی و لاپاراسکوپی از آمریکا عضو هیئت علمی دانشگاه عضو انجمن اورولوژی اروپا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *