سرطان آلت تناسلی از نادرترین نوع سرطان ها در کل دنیاست و زمانی اتفاق می افتد که توده های بدخیم بر روی آلت تناسلی در مردان ایجاد می شود. همه سرطان های آلت تناسلی از سلول های پوستی به نام سلول های سنگفرشی ایجاد می شوند. توده ها در مردان ختنه نشده روی پوست ختنه گاه و در مردان ختنه شده روی نوک آلت تناسلی قرار دارند. درست است که این بیماری نادر است، اما بسیاری از افراد مایل هستند تا اطلاعاتی را راجع به این بیماری کسب کنند. در این مقاله ما در خصوص علائم، علل و روش های تشخیص صحبت خواهیم کرد.
سرطان آلت تناسلی مردان چیست؟
سرطان آلت تناسلی یکی از نادرترین انوع سرطان در بیشتر کشورهای جهان است. این سرطان هنگامی شکل میگیرد که رشد غیرطبیعی سلولهای اندام تناسلی مشاهده میشود. همچون سایر سرطانها، این نوع از سرطان نیز امکان متاستاز کردن در سایر اندامها را دارد. بنابراین اگر در همان مراحل اولیه تشخیص داده شود، میتوان جلوی رشد نامعمول آن را گرفت.
علائم سرطان آلت تناسلی
در صورتی که سرطان ناحیه تناسلی در مردان به موقع تشخیص داده شود، امکان درمان موفقیت آمیز آن بیش تر است. اما در صورتی که درمان به تعویق بیفتد، وضعیت وخیم تر می شود و سرطان پیشرفته تر و امکان بهبودی کم تر.
از نشانه های سرطان آلت تناسلی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- مردانی که ختنه نشده اند بیش تر در معرض ابتلا هستنند.
- با مشاهده و لمس آلت تناسلی می توانه متوجه توده هایی شد.
درصورت مشاهده موارد زیر بر روی ناحیه تناسلی و پوست ختنه گاه باید به بهترین متخصص اورولوژی مراجعه نمایید
- ایجاد پوست ضخیم تر از حالت نرمال و تغییر رنگ ناحیه تناسلی
- مشاهده توده هایی بر روی آلت تناسلی
- زخم های همراه با خونریزی بر روی این ناحیه
- مشاهده جوش های قرمز و مخملی
- برآمدگی های پوسته پوسته شده و کوچک
- زائدههای صاف و قهوهای مایل به آبی
- ترشحات بدبو زیر پوست ختنه گاه
- متورم شدن ناحیه تناسلی
این نشانه ها بیش تر به وسیله عفونت باکتریایی و قارچی و همچنین حساسیت ایجاد می شوند که می توان ان ها را با انواع8 پمادها و کرم های ضد باکتری رفع کرد. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که زائدههایی که عود می کنند و یا زخمهایی که بهبود نمییابند، سرطان محسوب می شوند تا ان زمان که اثبات شود سرطانی نیستند.
سرطان آلت تناسلی معمولا نادیده گرفته می شود، چرا که بسایر از مردان از صحبت درباره ان و مراجعه به پزشک خودداری می کنند.
علل سرطان آلت تناسلی
تصور میشود که تومورهای آلت تناسلی در اثر مایعات بدن که در پوست ختنه گاه گیر میکنند ایجاد میشوند. اگر آنها به طور معمول شسته و تمیز نشوند، میتوانند اثرات سرطانزا داشته باشند. مردان مسن و افراد سیگاری بیشتر در معرض ابتلا به سرطان آلت تناسلی هستند و شرایطی مانند ایدز هم میتواند منجر به این نوع سرطان شود.
علت احتمالی دیگر ممکن است ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) باشد که از طریق رابطه جنسی منتقل میشود. آنتی بادیهای HPV-16 در خیلی از بیماران مبتلا به سرطان آلت تناسلی یافت شده و معلوم شده است HPV در سرطان دهانه رحم هم نقش دارد.
مردانی که با رعایت بهداشت اندام تناسلی خود را تمیز نگه میدارند و ختنه میشوند، بسیار کمتر به سرطان آلت تناسلی مبتلا میشوند.
تشخیص سرطان آلت تناسلی
از رایج ترین روش های تشخیص سرطان الت تناسلی مردان به بیوپسیمی توان اشاره کرد. با استفاده از این روش، نمونه کوچکی از بافت از آلت تناسلی خارج و آن را زیر میکروسکوپ بررسی میکنند. اگر سلولها مثل سلولهای سرطانی به نظر برسند، مطابق “مرحله” رشدشان دستهبندی میشوند (سیستم مرحلهبندی TNM)؛ T مخفف تومور اصلی (اولیه) است و اینکه تا چه اندازه در آلت تناسلی یا اندام های مجاور رشد کرده است. N مخفف گسترش به غدد لنفاوی مجاور (گروههای سلولهای سیستم ایمنی و هم اندازهء لوبیا) است. M نشان دهندهء گسترش (متاستاز) به اندامهای دیگر است.
همچنین به سلولها یک “نمره” داده میشود (اغلب از ۱ تا ۴) که نشان میدهد سلولها چقدر غیر طبیعی به نظر میرسند. هر چه این عدد بیشتر باشد، یعنی سلولها غیر طبیعیتر به نظر میرسند. سرطانهای درجه بالاتر نسبت به سرطانهای درجه پایینتر تمایل به رشد و گسترش سریعتری دارند.
اگر پزشک شما معتقد باشد که سرطان به غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته، آزمایشهای دیگری انجام خواهد شد. بیوپسی غدد لنفاوی هم به تعیین مرحله و درجه سرطان کمک میکند. اگر تصور شود که سرطان به سایر قسمتهای بدن سرایت کرده، انجام آزمایشهای تصویربرداری (مثل سیتی اسکن یا MRI) لازم میشود.
اگر آزمایشات، وجود سرطان را تایید کنند، مراقبت سریع و پیگیری منظم بسیار مهم خواهد بود.