شب ادراری عارضه ای بسیاری شایع میان کودکان 3 تا7 سال می باشد. حدود 40 در صد از کودکان سه ساله دچار شب ادراری هستند. هنوز مشخص نیست علت اصلی بروز این عارضه در برخی کودکان و یا حتی بزرگسالان چیست . بسیاری کارشناسان معتقدند شاید مرتبط با تکامل باشد و یا مثانه کودک برای ذخیره ادرار در طول شب به اندازه کافی ظرفیت نداشته باشد. بسیاری مواقع کودک توانایی این را ندارد که بداند چه زمانی مثانه اش پر شده است و باید به دستشویی برود و یا به والدین خود اطلاع دهد. شب ادراری در کودکان ممکن است تبدیل به دغدغه ای برای والدین شود و لازم است حتما به بهترین متخصص اورولوژی مراجعه شود تا مبادا مشکلی جدی تر برای فرزندشان به وجود آید. ما در این مقاله قصد داریم به شرح شب ادراری در کودکان بپردازیم و دلایل و درمان آن را مطرح کنیم پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
آیا شب ادراری در کودکان عادی است؟
همانگونه که در بخش پیشین به آن اشاره شد شب ادراری در کودکان امر شایع بوده و طیف گسترده ای را شامل می شود. به طور کلی کودکان از 2 تا 4 سالگی می توانند ادرارشان را حفظ کرده و به توالت بروند اما در میان آنها بسیاری هستند که قادر به حفظ ادرارشان در طول شب نخواهند بود. تا سن 6 سالگی حدود 80 درصد کودکان می توانند ادرارشان را در شب حفظ کنند. در این میان کودکانی هستند که تا سن 12 سالگی هم گاهی اوقات رختخوابشان را خیس می کنند.
کودکانی که بین 10 تا 12 سالگی هم چنان شب ادراری دارند ممکن است به دلایلی مانند اضطراب های خانوادگی و یا مسائل مدرسه قادر به کنترل ادرارشان در شب نباشند. در این نوع کودکان معمولا با بالغ شدن سیستم های کودک میزان شب ادراری در آنها به مرور زمان کمتر می شود.
بیشتر این کودکان تا سنین نوجوانی مشکلشان حل می شود و تنها یک درصد از میان آنها می باشند که هم چنان این مشکل پابرجا می باشد.
ناگفته نماند که سابقه خانوادگی در بی اختیاری ادرار کودکان نقش دارد. بنابراین اگر والدین در کودکی سابقه شب ادراری داشته اند احتمال اینکه کودکتان هم به این عارضه مبتلا شود زیاد است .
چه موقع باید به پزشک متخصص اطفال و یا اورولوژیست مراجعه کنم ؟
هر زمانی که در مورد شب ادراری کودکتان احساس نگرانی کردید می توانید به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک وضعیت سلامتی روانی و جسمانی کودکتان را بررسی کرده و در راستای یافتن علت آن قدم برمی دارد. بیشتر می توان گفت این مشکل ناشی از استرس در کودکان می باشد و به ندرت پیش می آید که ناشی از دیابت و یا عفونت و ناهنجاری های مثانه باشد. در صورتی که کودکتان ادرار خونی دارد و یا هنگام ادرار سوزش دارد لازم است فورا به پزشک مراجعه شود.
بیشتر بخوانید : مزایا و معایب ختنه را بشناسید
برای مشکل شب ادراری کودکم چه اطلاعاتی باید به پزشک بدهم؟
پزشک شما برای فهمیدن علت شب اداری ازمایشاتی قبیل عفونت ادراری و انواع دیگر آزمایش ها تجویز می کند. لازم است به پرسش هایی که پزشک از شما می پرسد قاطعانه پاسخ دهید. این پرسش ها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- آیا در خانواده سابقه شب ادراری وجود دارد؟
- آیا ممکن است برخی غذاها و نوشیدنی ها این شرایط را بدتر کند؟
- آیا کودکتان هنگام خواب تقاضای نوشیدن مایعات می کند؟
- آیا علائمی مانند ادرار خونی نیز وجود دارد؟
چه کار دیگری می توان در رابطه با شب ادراری در کودکان انجام داد؟
برای کاهش شب ادراری پزشک ممکن است راهکارهای متفاوتی به شما ارائه دهد که می توانند شامل موارد زیر شوند:
- محدود کردن مصرف مایعات قبل از خواب
- بهتر است در شب قبل از اینکه کودک جایش را خیس کند ساعت هشدار قرار دهید و او را شرطی سازی کنید. طی 3 الی 4 ماه تا 75درصد مشکل شب ادراری کودکتان تقلیل پیدا خواهد کرد. این روش هم ارزان قیمت بوده و هم در دسترس بوده است.
- استفاده از برخی داروهایی که پزشک برای کودکتان تجویز می کند و سبب می شود ادرار کمتری تولید شود. معمولا از این روش استفاده نمی شود مگر اینکه کودک خداقل ۷ سال سن داشته و دیگر روش ها برای او موثر نبوده است.
چگونه می توانم در طی درمان شب ادراری به کودکم کمک کنم؟
شب ادراری در کودکان ممکن است کودک را از لحاظ روحی تحت تاثیر قرار دهد و سبب شود اعتماد به نفس خود را از دست داده و احساس خجالت کند. والدین باید با کودکشان در این زمینه برخورد بدی نداشته باشند و به او اطمینان بدهند که این مورد عادی است و تقریبا همه بچه ها این دوران را پشت سر می گذارند . هم چنین اطمینان خاطر داشته باشید که خواهر و برادرش این موضوع را به درستی می فهمند و درک می کنند و به آن ها به هیچ وجه اجازه ندهید او را مسخره کنند. شب ادراری در کودکان مشکل پیچیده ای نبوده و با اقدامات مناسبی از جمله فراهم کردن شرایط روحی مثبت به خوبی قابل کنترل و قابل درمان می باشد.