تهران، بلوار کشاورز، جنب بیمارستان ساسان، کوچه رویان، ساختمان پزشکان، پلاک 75

شنبه تا چهارشنبه 20:00 -17:00

۵ دقیقه

5 / 5. 1

انواع گرید بندی واریکوسل

انواع گریدهای واریکوسل

آنچه می خوانید...
انواع واریکوسل

انواع گریدهای واریکوسل، در واقع طبقه بندی واریکوسل است که به سه درجه 1، 2 و 3 تقسیم بندی می شود. این طبقه بندی براساس شدت بیماری صورت می گیرد. آقایانی که مبتلا به واریکوسل هستند، به مرور زمان در وضعیت ان ها تغییراتی مشاهده می شود. اکثر افرادی که به این بیماری دچار می شوند، اطلاعی از این که دو نوع واریکوسل وجود دارد که هر کدام به سه گرید تقسیم بندی می شوند، ندارند. با مطالعه این مقاله می توانند به اطلاع جامعی از انواع و گرید بندی های آن دست یابند.

انواع واریکوسل

واریکوسل در حالت کلی به دو نوع تقسیم می شود.

  • واریکوسل اولیه
  • واریکوسل ثانویه

واریکوسل اولیه

زمانی که ورید اسپرماتیک داخلی سمت چپ و ورید کلیه در وضعیتی قرار گیرند که سبب افزایش فشار خون شود، واریکوسل اولیه رخ داده است. دلیل ایجاد چنین واریکوسلی، اختلال در عملکرد دریچه های وریدی بیماران است. این اختلال مانع از خروج خون از رگ های بیضه به جریان خون اصلی می گردد. به همین دلیل خون یک نقطه جمع شده و تورم و گشاد شدن رگ ها را سبب می شود. این امر سبب بروز واریکوسل اولیه می شود.

واریکوسل ثانویه

نوع دوم واریکوسل یا واریکوسل ثانویه هنگامی اتفاق می افتد که توده ای در کیسه بیضه از جریان خون به ورید اسپرماتیک داخلی پیشگیری کند.

هر یک از انواع وایکوسل را می توان به سه گرید واریکوسل تقسیم بندی کرد که عبارتند از :

واریکوسل گرید یک

واریکوسل گرید 1 در واقع وریدهایی هستند که عملکرد آن ها با اختلال مواجه شده است و این اختلال قابل مشاهده نیست. این وریدها هنگام معاینه فیزیکی و زمانی که بیمار مانور والسالوا را انجام می دهد، تشخیص داده می شود.

مانور والسالوا ورزش تنفسی است که به عنوان ابزار تشخیصی از آن استفاده می شود.

بیش تر بخوانید => شل شدن بیضه ها

واریکوسل گرید دو

در واریکوسل گرید 2 همچنان اختلال به وجود آمده در رگ ها قابل مشاهده نیست. اما بهترین متخصص می تواند بدون مانور والسالوا آن را تشخیص دهد.

واریکوسل گرید سه

در واریکوسل گرید 3، اختلال به وجود آمده کاملا قابل شناسایی است و نیازی به معاینه فیزیکی نجهت تشخیص نخواهد بود.

خارج از دو نوع واریکوسل از طبقه بندی های تشخیصی، دو نوع دیگر از واریکوسل وجود دارد که سبب اختلال عملکرد وریدها بر بدن را مشخص می کند.

از اصلی ترین تفاوت های بین طبقه بندی ها،چگونگی تأثیر واریکوسل بر ورید ایلیاک داخلی و خارجی (یکی از سه رگ هایی که خون ناحیه لگن را تخلیه می کنند) است.

در واریکوسل نوع فشاری خون در ورید اسپرماتیک داخلی (که خون بدون اکسیژن را از بیضه خارج می کند) جمع شده و در نتیجه باعث ایجاد واریکوسل می شود.

با این حال ورید ایلیاک داخلی یا خارجی دچار مشکل نمی شوند. این نوع واریکوسل معمولاً در گرید یک قرار می گیرد.

واریکوسل نوع شانتی تجمع شدید خون است که منجر به ایجاد واریکوسل بزرگ در محل گسترش رگ های آسیب دیده به ورید ایلیاک داخلی یا خارجی می شود.

این نوع واریکوسل معمولاً در گرید دو و سه قرار می گیرد.

تأثیر گریدهای مختلف واریکوسل چیست؟

در بررسی رابطه میان اندازه و گرید واریکوسل و ناباروری، مطالعات زیادی صورت گرفته است. در مطالعات قبلی، ارتباط بین انواع مختلف واریکوسل و گریدهای آن با ناباروری بررسی شده است که براساس این مطالعات نتیجه گیری های زیر حاصل شده است :

مطالعات قبلی ارتباطاتی مربوط به انواع مختلف واریکوسل و گریدها و ناباروری در مردان از جمله تأثیرات آن بر تعداد، حرکت و کیفیت اسپرم را نشان داده اند.

تاثیر گریدهای واریکوسل

بر اساس این مطالعات:

  • افزایش دما در کیسه بیضه ناشی از واریکوسل منجر به کاهش تعداد اسپرم خواهد شد.
  • واریکوسل باعث آسیب اسپرم شده و همچنین در بدن محیطی ایجاد می کند که اسپرم رشد نکرده و در نتیجه به اندازه اسپرم سالم حرکت و عملکرد نخواهد داشت.
  • کاهش کیفیت اسپرم با درجات بالاتر واریکوسل ارتباط دارد.

تفاوت اصلی در کیفیت مایع منی میان این سه گروه این است که در افراد مبتلا به واریکوسل درجه سه اغلب تعداد اسپرم کم بوده (اولیگوسپرمی) و تحرک اسپرم نسبت به گروه های دیگر کاهش می یابد.

جهت درمان انواع واریکوسل، چه کاری باید انجام دهید؟

اگر به فکر چگونگی درمان واریکوسل در گرید های مختلف هستید کلینیک الهام حتی به مردانی که نمی خواهند همسر خود را باردار کنند مداخلات پزشکی را توصیه می کند.

همچنین گفته می شود مردان مبتلا به واریکوسل قابل تشخیص در معاینات و یا کسانی که مایع منی خارج از پارامترهای معمول دارند باید برای رفع این مشکلات تحت درمان قرار گیرند.

بیش تر بخوانید => سفت شدن بیضه ها

طبیعی است که یک متخصص اورولوژی حتی اگر گزینه های غیر جراحی مانند آمبولیزاسیون واریکوسل نیز در دسترس باشد جراحی را توصیه کند.

آمبولیزاسیون واریکوسل

آمبولیزاسیون واریکوسل به عنوان یک روش سرپایی توسط متخصصان رادیولوژی انجام می شود. این روش حداقل تهاجمی بوده و زمان بهبودی آن نسبت به جراحی سنتی سریع تر است.

آمار درمان واریکوسل نشان می دهد که آمبولیزاسیون برای 90 درصد بیماران نتیجه خواهد داد.

آمبولیزاسیون واریکوسل می تواند برای درمان واریکوسل عود کرده پس از عمل جراحی استفاده شود.

یک مطالعه اخیر نشان داده است که این روش در 93 درصد موارد برای درمان واریکوسل عود کرده موفقیت آمیز است.

بر اساس این مطالعه 80 درصد مشکلات این بیماران به طور کامل برطرف شده و دیگران بهبودی جزئی داشته اند.

گزارشات حاکی از آن است که آمبولیزاسیون باعث رفع درد نیمی از افراد و کاهش درد یک سوم دیگر از این بیماران شده است.

افرادی که از واریکوسل رنج می برند مجبور نیستند با این بیماری زندگی کنند.

برای تعیین گرید و نوع واریکوسل تست ها و آزمایشات ساده ای وجود دارد و صرف نظر از گرید یا نوع واریکوسل مهم است به خاطر داشته باشید که آمبولیزاسیون یک گزینه درمان غیر جراحی است.

دکتر حق شناس

دکتر خسرو حق شناس

جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری مثانه، پروستات، ناباروری و اختلالات جنسی فلوشیپ فوق تخصصی اندویورولوژی و لاپاراسکوپی از آمریکا عضو هیئت علمی دانشگاه عضو انجمن اورولوژی اروپا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *